Marielle Jonsson, kurator, Maja Wallin, utvecklingsledare, Veronica Lundholm, kurator, Maria Ingelsson, Elevhälsochef och Johan Berglund, biträdande elevhälsochef. Foto: Jennie Johansson/SVT

Hbtq-certifiering för att främja elevers hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Elevhälsan i Örnsköldsvik bli ännu bättre på hbtq-frågor. Personalen har fått utbildning via RFSL och det innebär nu att verksamheten nu är HBTQ-certifierad.

Under fredagen blev Elevhälsan i Örnsköldsvik officiellt hbtq-certifierad. Det handlar om att öka kunskaperna hos personalen om hbtq-personers livssituation men man har även tagit upp andra diskrimineringsgrunder.

Under veckan har Regnbågsveckan pågått i Örnsköldsvik och som en del av det passade man på att stillsamt fira certifieringen. I kommunhuset Kronan hade personalen samlats och där nya namnbrickor delades ut märkta med regnbågsflaggan.

– Vi har fått kunskap om hbtq-personers livsvillkor och hur normer påverkar oss alla, säger Veronica Lundholm, kurator och en del av arbetsgruppen som jobbat med certifieringen.

Handlingsplan

En handlingplan har tagits fram och under de kommande tre åren ska man strategiskt jobba med bemötandet av elever, kunskapsspridning och skapa en god arbetsmiljö utifrån ett hbtq-perspektiv.

– Vi har gjort en inventering av verksamheten och hur den ser ut idag, och vad vi ska arbeta med. Bland annat har vi tittat på hur inbjudande våra lokaler är och hur elever och föräldrar ska bemötas, vilket språkbruk som används, säger Veronica Lundholm.

Nya perspektiv

Men gör ni inte allt det här redan?

– Jo det gör vi, men vi har saker att arbeta med vi också. Det kan till exempel handla om vi använder ett språkbruk som inte alltid är inkluderande. Nu har vi fått fler perspektiv som kan hjälpa oss att lösa problem, säger Veronica Lundholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.