Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lite jobb återstår innan renoveringen är helt klar. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Heffners herrgård återuppstår

Publicerad

Heffners herrgård har länge ruvat över Sundsvall som ett fallfärdigt kråkslott. Men nu har det räddats till eftervärlden.

Det är en av få återstående herrgårdar i Sundsvallsområdet. Belägen i Skönsberg ovanför nybyggnationerna på Norra Kajen.  Genom åren har huset byggts om och renoverats, sönderrenoverats. Det har lappats och lagats men också förfallit. Långa perioder har det stått tomt och kulturarvet hotades länge av förstörelse.

Viktig del av Sundsvalls historia

Heffners herrgård är värdefull för att förstå det omedelbara närområdets historiska bakgrund. Heffners ångsåg byggdes 1868 av affärsmannen Per Fredrik Heffner som varit aktiv i trävarubranschen sedan 1820-talet.

Det var kring sågverket som samhället, nu stadsdelen, Skönsberg växte upp. En viktig del av arbetarörelsens historia utspelade sig också på Heffners sågverk. Den 26 maj 1879 startade Sundsvallsstrejken här. Det var en av de första strejkerna i Sverige och den största under 1800-talet.

Heffners herrgård byggdes som disponentbostad 1888, samma år som hela Sundsvall brann ner.

Lägenheter för dyrt

För 3-4 år sedan såldes tomten och de flesta satsade en slant på rivning, men i stället valde köparen att renovera. Lägenheter visade sig bli för dyrt så i stället har huset byggts om till kontor.

Men inte desto mindre räddat för eftervärlden.

Tillbaka till ursprunget

Huset börjar nu stå klart. Hälften är uthyrt och byggnadsställningarna är bortplockade. Målsättningen har varit att återskapa så mycket som möjligt av det ursprungliga.

Sundsvallsföretaget Nobicore AB har stått för ombyggnationen åt ägaren Persefone fastigheter. Nobicore kommer också att bli hyresgäst på övervåningen men det är ännu inte klart vem som ska hyra entréplanet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer