• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fyra helikoptrar hjälper till att röja ledningsgator från nedfallna träd. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Helikopter sätts in för att återställa strömförsörjningen: ”Den är ovärderlig”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen var drygt 4000 av Eons kunder i Västernorrland utan ström, men vid 11-tiden hade siffran sjunkit till 1119 kunder. Ett febrilt arbete pågår för att få bort snötunga träd som ligger över elledningarna.

Gårdagens och nattens snöfall skapade flera nya strömavbrott i länet och under förmiddagen lyfte fyra helikoptrar från Sundsvall för att hjälpa till med röjningsarbetet. Enligt Eon kommer sannolikt fler kunder att drabbas under dagen och Eon har hjälp av både bandvagnar och helikoptrar för att röja ledningsgatorna från nedfallna träd.

– Det ligger fortfarande på träd här som har stängt strömmen för folk. Helikoptern är ovärderlig eftersom det går snabbt att ta träden. Den förflyttar sig snabbt längs linjegatan, säger Jonas Gulliksson som kallats in från Vattenfall service för att hjälpa till men Eons elledningar.

”kämpar på”

Enligt Jonas Gulliksson går det inte att säga när strömmen kan vara tillbaka hos alla Eons kunder.

– Vi kämpar på så gott vi kan. Vi har folk och resurser ute och helikoptern hjälper ju oss.

Fler bandvagnar

Förutom helikoptrar och extrainkallade montörer har också fler bandvagnar satts in för att stötta.

– Bandvagnar bereder vägen för våra montörer men används också för att transportera personal och materiel, skriver Eons regionchef Lena Berglund i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet