Miljöhandläggare Anna Bäckman på Länsstyrelsen reder ut tre viktiga krav som ställs i miljöbalken. Foto: SVT

Hemab tagna på sängen av oljehaveriet i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Mycket toxisk dieselolja rann ut i Härnösands hamn i mitten på oktober efter ett haveri hos det kommunala bolaget Hemab. Fortfarande finns flera frågetecken kring vad som gick snett, men det blir allt mer tydligt att bolaget saknade en plan för ett haveri av det här slaget. Samtidigt ställer miljöbalken en rad krav på den som är ansvarig för en verksamhet.

Har det funnits med i beräkningarna att det här kunde hända?

– Nej, vi har haft den här verksamheten sedan verket byggdes och det har inte hänt tidigare. Sannolikheten att det skulle hända var inte stor och vi hade inte förväntat oss det här, säger Fredrik Olsson, kommunikationschef på Hemab (Härnösand Energi och Miljö).

Riskbedömning och handlingsplan saknas

I ett mejl svarar han också att bolaget inte gjort några riskbedömningar ”ur miljösynpunkt i pumprummet”.

När SVT begär ut larmlista, handlingsplan och skriftliga rutiner för ett haveri av det här slaget, är svaret: ”Det finns inga sådana dokument upprättade”.

Vill ha svar kring underhåll

Mellan 3 000 och 5 000 liter eldningsolja, även kallat dieselolja, rann rakt ut i havet i Härnösand den 12 oktober. Orsaken har visat sig vara en havererad oljepump där delar inte bytts på 18 år – trots att serviceintervallet för gummidetaljerna i tätningen säger 3-6 år.

– Varför har man inte underhållit pumpen? Det är en fråga vi vill ha svar på. Är det ett enskilt misstag eller är det ett mer systematiskt fel som omfattar fler delar av anläggningen? säger Anna Bäckman, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

Miljöbalken ställer krav

”Ett sådant totalhaveri utan tidigare läckageindikering är enligt Hemab sällsynt”, står det i länsstyrelsens minnesanteckningar från tillsynsbesöket dagen efter haveriet.

Men enligt kraven i miljöbalken har en verksamhetsutövare flera krav på sig att förebygga problem. Se i klippet ovan vilka krav som ställs.

Polis utreder miljöbrott

Miljöåklagare Åse Schoultz säger att hon fått ett större underlag att gå igenom och att det är för tidigt att uttala sig om utredningen som gäller miljöbrott. Åtgärder som bolag ska vidta, enligt lag, ska också vara skäliga.

Fakta om miljöbalken

Miljöbalken trädde i kraft 1 januari 1999. Syftet med miljöbalken är att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer kan leva i en hälsosam och god miljö. Många bestämmelser som ingick i tidigare miljölagstiftning har fått en vidare tillämpning i och med miljöbalken.

Miljöbalken berör alla typer av åtgärder, oavsett om de ingår i den enskildes dagliga liv eller i någon form av näringsverksamhet.

Miljöbalken består av sju avdelningar som innehåller 33 kapitel och ungefär 500 paragrafer.

källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.