Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Hemabs kommunikationschef om vad som gick snett vid oljeutsläppet Foto: privatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hemabs svar om oljeutsläppet: ”Flera tänkbara förklaringar”

Uppdaterad
Publicerad

På Härnösands Energi och Miljö AB, Hemab, har man börjat utreda vad som gick snett när mellan 3 000 och 5 000 liter dieselolja rann ut i djuphamnen i Härnösand. I videon hör du vad man kommit fram till så långt.

Till en början har ansvariga på Hemab inte velat kommentera orsakerna till händelsen, med hänvisning till att det är för tidigt att ge svar. Men per mail får vi svar på några av de frågor vi skickat till bolagets kommunikations- och marknadschef Fredrik Olsson. Efter att artikeln publicerats har en intervju gjorts med honom. Hör delar av den i klippet.

Nedan är svaren från mailkonversationen.

Vad vet ni om orsakerna till incidenten?

– Vi behöver utreda omständigheterna kring händelsen för att vi ska kunna dra rätt slutsatser och vidta rätt åtgärder. Det har gått drygt två veckor sedan händelsen och vi har varit och är fortfarande fokuserade på att arbeta med saneringen.

– Vi vet nu grundorsaken som är att en oljepumps mekaniska tätning havererat och olja läckt ut. Att oljan sedan kunde sprida sig vidare ända till dagvattenutloppet i hamnen finns det flera tänkbara förklaringar till och det är exempel på såna frågor som vår utredning kommer ge svar på.

Har det haft betydelse för händelsen att underhållet ej skett enligt rekommenderat intervall?

– Detta är något vi utreder just nu och kan inte dra några slutsatser kring det förrän utredningen är slutförd.

Hur är läget med saneringen och spridningen just nu? 

– Vi inventerar längs stränder, både till fots och med båt. Det vi kunnat konstatera så här långt är att vi inte hittat några andra ställen med oljepåslag än de vi redan känner till, dvs i kajbandet utanför Skeppsbron, på andra sidan i anslutning till utsläppet och i närliggande centrala kanaler. Där fortsätter vi saneringsarbetet där det är möjligt med både manuell upptagning och sugbilar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer