Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör eleverna Milton Johannesson (f.v), Alexander Nordin Pettersson, Eddie Signeul och Novalee Olofsson på Gångvikens skola om varför det är viktigt att ha ett bra språk mot varandra. Foto: Tindra Näsström/SVT

Hemliga gäster ska inspirera till bättre språk bland elever på Gångvikens skola i Sundsvall

Publicerad

För att få bukt med det grova språket på Gångvikens skola i Sundsvall har skolan bjudit in hemliga gäster som ska inspirera barnen.

När SVT Västernorrland var på på plats besökte Tomas Jonsson och Pontus Engblom från Gif Sundsvall eleverna.

Ett allt grövre språk har gjort Gångvikens skola otrygg. Genom en satsning med goda förebilder som besöker klasserna och nytt undervisningsmaterial om värdegrund hoppas skolan nu få bukt på det.

Tomas Jonsson, ansvarig för samhällsnytta och hållbarhet i Gif Sundsvall och forwarden Pontus Engblom är två av de hemliga gästerna som besökt skolan under projektet för att prata om vikten av att ha ett bra språk.

– Det är jättekul och inspirerande att vara ute och träffa barn och ungdomar, säger Pontus Engblom.

Varför är just språket viktigt?

– Hur man använder språket gentemot varann är en viktig indikator på en miljö – och hur vill man ha miljön på en skola? Man vill gärna känna trygghet och glädje, då behöver man förstärka det med språket. Ett dåligt språk går i motsatt riktning, säger Tomas Jonsson.

Hör eleverna och företrädare från Gif Sundsvall berätta mer om vikten av att ha ett bra språk i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.