Foto: TT

Hemvärnet står standby

Publicerad

Hemvärnet kan nu sättas in som stöd för samhällets övriga resurser. Länsstyrelsen tog kontakt med hemvärnet under onsdagen med en fråga vilka resurser som kan sättas in.

Västernorrlandsgruppen har meddelat att man kan sätta in fyra bandvagnar i vardera Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik.

– När vi får en order kan vi bemanna och vara igång inom ett par timmar, säger Ronald Forsberg, kommendörkapten och chef för hemvärnets Västernorrlandsgrupp.

– Om vi får ytterligare tid på oss kan vi mobilisera ytterligare resurser.

Stöd till samhället

Hemvärnet kan kallas in som stöd till samhällets övriga resuser. Med stöd av lagen om stöd till samhället kan länsstyrelsen, polisen och räddningstjänsten begära hjälp av försvaret.

Bandvagn till Härnösand

Rent formellt görs begäran hos försvarsmakten i Boden via länsstyrelsens tjänsteman i beredskap (TiB). Så här långt har räddningstjänsten i Härnösand framfört önskemål om en bandvagn.

– Vi fick nyss ett samtal från Härnösand. De har ingen egen bandvagn och ville stärka upp beredskapen med hjälp av hemvärnet, säger Torbjörn Westman som är beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Västernorrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet