Lodjuret visade upp sig en längre stund för Henrik Skanfors och hans barn, medan det funderade på att våga sig fram och äta av ett dött rådjur. Foto: Henrik Skanfors/Höga Kusten Reform

Henrik och hans barn fick närkontakt med lodjur i Häggdånger: ”Aldrig varit med om något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Det lönar sig att ha tålamod, en bra kamera och lite tur. Det vet Henrik Skanfors i Häggdånger utanför Härnösand. Tidigare i veckan fick han och barnen se något han väntat på i 40 år – ett lodjur på nära håll.

Det var i tisdags som magi uppstod framför ögonen på Henrik och hans två barn, nio och tolv år gamla.

Henrik är hängiven fotograf och naturmänniska och hade i en lokal facebookgrupp sett ett inlägg om att en björn setts vid ett fällt rådjur vid en grusväg mot havet.

– Jag tänkte att större chans att få se en björn det får man inte.

Kakor och surfplatta

Han hämtade barnen från skolan. Åkte hem och packade lite kakor och sin proffskamera, och gav sig iväg till platsen som ligger i Häggdånger.

– Jag sa till barnen att kommer det ett djur så sitter ni still, oavsett hur obekvämt ni sitter.

– Man kände på sig att det var något på gång, ibland känns det i luften, säger Henrik Skanfors. Foto: Henrik Skanfors/Höga Kusten Reform

De väntade i två och en halv timme i bilen. Kakorna och surfplattan förblev orörda. När de nästan var på väg att ge upp kom belöningen.

– Man kände på sig att det var något på gång, ibland känns det i luften.

Naturupplevelse utöver det vanliga

Henrik jobbar med videoproduktion och älskar att vara ute och filma i naturen. Han är uppvuxen på landsbygden och har jagat i 20 år men den här upplevelsen tar priset.

– Jag har aldrig varit med om något liknande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.