Herpes missades – fick hjärnblödning

Uppdaterad
Publicerad

En patient i Sundsvall sökte vård för feber och huvudvärk. Men på akuten togs inga prover innan patienten skickades hem. Dagen efter lades personen in och det visade sig att denne hade ett herpesvirus i hjärnan.

Personen hade diabetes och hjärtbesvär och sökte sig därför till akutmottagningen i juli förra året. En sjuksköterska sade då att denne skulle återkomma om symptomen förvärrades, trots att inga prover hade tagits. Detta ska emellertid göras som rutin vid de uppvisade symptomen.

Var herpes

Nästa dag återkommer emellertid personen med symptom som föranleder till akut inläggning. Blodprover visar senare att det är ett herpesvirus som patienten lider av och att en infektion i hjärnan skett. Den sena vårdtiden har lett till komplikationer i form av hjärnblödningar och i dag vistas patienten på ett vårdhem. En Lex Maria anmälan är nu gjord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.