Foto: Mikael Lundberg, Räddningstjänsten Höga kustenVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hisnande räddningsövning på Höga kusten-bron

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten Höga kusten har under veckan genomfört en hisnande räddningsövning uppe på de vajrar som håller upp den 180 meter höga Höga kusten bron. – Det kändes i magen, konstaterade en av deltagarna efter att ha varit ute på brovajern för första gången.

Övningen går ut på att rädda en skadad person från hög höjd, strax intill toppen av brons pyloner, 180 meter över Ångermanälvens mynning. Några av deltagarna är ute på brovajern för första gången och trots att det handlar om brandmän med erfarenhet av räddningsuppdrag så var de första stegen spännande.

– Det kändes i magen, konstaterade Hans Nordin som var en av kursdeltagarna.

Dubbla säkringar

Brandmännen arbetar med dubbla säkringar och hanterar en pulka där en person placeras för att göra övningen så realistisk som möjligt. Efter hand ser deltagarna allt mer komfortabla ut och kan koncentrera sig på räddningsarbetet.

– Det gick över ganska fort, man får fokusera på uppgiften så gott det går, säger Hans Nordin.

 – Som tur är är det ganska bra fäste på vajern och man har handtag att hålla sig i men det gäller att ha mobiltelefonen i fickan och se till så att inget ramlar ner, säger han och menar att ett fallande föremål som träffar en bil nere på bron skulle kunna orsaka en farlig situation.

Speciell metod

Övningen har pågått under veckan med flera olika grupper och är nödvändig för att man ska klara ett skarpt läge uppe på bron.

– Det kan vara att någon underhållsarbetare kan skada sig men vi har en speciell metod med en bår som hänger på de här handledarna som går längs huvudkabeln, förklarar övningsledaren Mikael Lundberg som tycker att kursdeltagarna har skött sig bra under kursen.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.