Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Första regionfullmäktige för hösten startade med beskedet att regionen går mot rekordunderskott. Nu står hoppet till höjda statsbidrag i regeringen kommande budget. Foto: svt

Historiskt stort underskott för Region Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

När regionfullmäktige under onsdagen hade sitt första möte efter sommaruppehållet fick de starta med ett ovanligt bistert besked: Det ekonomiska läget har gått från riktigt illa – till betydligt värre. Underskottet för 2023 beräknas nu landa på 826 miljoner.

Det är lite av en perfekt storm regionen står inför där underskottet tycks närmast skena iväg. I början på sommaren trodde man på ett minus på 715 miljoner, i mitten av september är kalkylen alltså 826 miljoner.

Det här är långt sämre än vad man trodde i budgeten.

Fortsätter det på det här viset kan regionen landa på ett minus runt en miljard kronor innan årets slut.

Hyrkostnader

Men varför har man då hamnat här? Inflationen är ett svar – den har påverkat regionens pensionsskuld rejält.

Samtidigt tycks notan för att hyra in personal gått åt helt fel håll: t om augusti låg den på 480 miljoner, och då är det alltså fyra månader kvar av året.

Hopp om statsbidrag

Närmast står hoppet till höjda statsbidrag i regeringens kommande budget som presenteras i sin helhet nästa vecka.

– Vi vill veta i vilken utsträckning de kommer att kunna ge oss stöd och hjälp i den här svåra situationen som som vi troligen kommer att ha ett par, tre år framöver, säger Glenn Nordlund (S) ordförande i regionstyrelsen.

En sak lovar iallafall Nordlund – det blir ingen skattehöjning för att lösa problemen;

– Det är inte aktuellt just nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.