Lönerna ska höjas och personalflykten stoppas. De partier som ska styra regionen de närmaste åren ser bemanningsfrågan som den viktigaste frågan att lösa Foto: svt

Lönesatsningar, krispaket och personaljakt – så vill nya regionstyret lösa vårdkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Bemanningen är det största problemet, menar de tre partier som nu ska styra region Västernorrland. Personalflykten har lett till långa vårdköer och pressade avdelningar.  Ekonomin beskrivs som ”mycket ansträngd” – underskotten de två närmaste åren ligger på drygt 700 miljoner, samtidigt som regionen fortfarande ligger i topp i landet när det gäller notan för inhyrd personal.

Det tog rekordlänge, men till slut hade de tre partierna Centern, Moderaterna och Socialdemokraterna förhandlat fram ett gemensamt program för det man vill göra de närmaste åren.

Samtidigt är ekonomin tuff och inflationen, kriget i Ukraina, statsbidrag som försvinner och ökade kostnader för pensioner gör dessutom ont värre. Men, någon skattehöjning blir det inte, lovar man. 

Kapad administration – höjda vårdlöner

Adminstrationen ska minskas och effektiviseras – en utredning ska undersöka tre besparingsnivåer på 50, 100 samt 200 miljoner kronor.

När det gäller bemanningen vill partierna att regionen ska bli en attraktiv arbetsgivare som lockar personal istället för att ”skrämma bort dem”.  

200 miljoner under mandatperioden, alltså fram t om 2026,  ska satsas på löner och 200 fler undersköterskor ska anställas. Rekryteringsteam, anställningsgaranti för nyutbildade och betald vidareutbildning ska locka personal är tanken.

Krispaket för Sundsvall

Sollefteå sjukhus ska långtidsutredas medan Sundsvalls sjukhus får ett krispaket för nästa år.
Sjukhuset ska slippa besparingar och omorganisationer och personalen ska få vara med och förbättra sin arbetsmiljö. Fler vårdplatser skapas och fler patienter ska styras över till primärvården.

Sjukhuset i Örnsköldsvik ska öka antalet operationer för att avlasta Sundsvall och den nya hälsocentralen i Själevad, klar 2024, ska bli navet i  samarbetet mellan primärvården och sjukhuset.

Under flera år har regionen försökt att stärka primärvården, och nu föreslår M, S och C en satsning på mellan 50 till 75 miljoner de närmaste åren.
Åtgärder för att utbilda och behålla läkare inom primärvården måste också vidtas, menar partierna i sitt gemensamma program.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet