Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Strandh Proos, (M), Glenn Nordlund (S) och Jonny Lundin (C) har slagit sina partipåsar ihop och bildar nytt styre i regionen. Frågan om Sollefteå sjukhus har parkerats i en utredning som ska pågå fram till 2024. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Regionstyret i Västernorrland klart efter rekordlång väntan – S, M och C får majoritet

Uppdaterad
Publicerad

72 dagar efter valet presenterades på måndagen den koalition som ska styra Region Västernorrland. S och M har blivit vänner igen efter den uppslitande skilsmässan i våras, och med Centerpartiets röster finns nu en trio som har majoriteten av mandaten i regionfullmäktige.

”Nystart” heter den nya koalitionens politiska plattform, som presenterades under måndagen. Personalbristen som leder till långa väntetider i vården måste man få bukt med. och de stora behoven inom primärvården måste lösas, menar partierna.

För att nå målen måste regionen ha en ekonomi i balans, heter det vidare i det gemensamma programmet. 

Rejäla minus de närmaste åren

Vid regionstyrelsens senaste möte konstaterades att regionen har budgeterat resultat på minus 708 miljoner de två närmaste åren.

Den nya koalitionen har bestämt att frågan om Sollefteå sjukhus nu ska utredas – sju år efter att nedläggningsbesluten togs. 

Moderaterna drev hårt förslaget att lägga ner hela sjukhuset under sin valrörelse.

Men frågan är ju vad en utredning – efter sju år – kan ge för svar som inte redan finns?

– En utredningen av det här slaget har ju inte gjorts förut, säger Glenn Nordlund (S).

– Det är ett underlag som har saknats, och det är det vi nu ska rätta till, säger Jonny Lundin (C).

”Tre partier som har en lösning”

Alla de tre företrädarna förnekar bestämt att det inte handlar om att ”städa undan” frågan i en utredning under det närmaste året.

– Det är tvärtom, hade vi inte vågat prata om den hade vi inte landat i det här. Det här är tre partier som vågar prata om det och som även har en lösning, säger Anna Strandh Proos (M).

Sams idag – oeniga i våras

Nu ska tre partier styra som i valrörelsen förde fram helt olika förslag till lösningar på regionens problem – inte minst M och S stod långt ifrån varandra.

Men idag, 72 dagar efter valet, är läget tydligen ett annat.

– Vi har i grunden samma syn på utmaningarna, säger Glenn Nordlund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.