Hjälpte till att röva bort barn: Kvinna från Kramfors åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Pappan hade ensam vårdnad över dottern. Trots det rövades barnet bort av sin mamma med hjälp av en kvinna hemmahörande i Kramfors. Nu åtalas Kramforskvinnan och en annan kvinna, misstänkta för medhjälp till egenmäktighet av barn.

Annandag jul 2016 skulle dottern hem till sin far efter att hon haft umgänge med sin mor. Istället fördes dottern utomlands, med hjälp av en då 60-årig kvinna från Kramfors. Nu åtalas kvinnan från Kramfors tillsammans med ännu en jämnårig kvinna för att ha hjälpt till att röva bort barnet.

Fördes utomlands

Åklagaren anser att brottet bör bedömas vara grovt då dottern, som var under fem år vid tillfället, rycktes upp ur sin invanda miljö och fördes utomlands utan möjlighet till kontakt med sin far eller släktingar.

Enligt stämningsansökan ska Kramforskvinnan ha hjälpt till genom att ha skjutsat dottern och mamman till olika länder. Hon misstänks också ha försett mamman med pengar för att hon ska kunna hålla sig och dottern gömd från fadern.

Ville skydda flickan

Kramforskvinnan uppger i förhör att hon gjort detta för att skydda flickan från sin far efter att han påståtts ha förgripit sig på barnet.

Rätten och socialtjänsten ansåg dock att anklagelserna var falska, men flickan hann försvinna under utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.