Länssjukhuset i Sundsvall. Foto: SVT

Hjärt-lungräddning försenades – patient dog

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland har gjort en Lex Maria-anmälan om att rutiner brast när en patient hittades livlös. Enligt anmälan fördröjdes hjärt-lungräddning och patienten avled.

Det var i februari i år som en tidigare bukopererad patient kom in på länssjukhuset i Sundsvall med buksmärtor och kräkningar. Dagen efter försämrades patienten ytterligare.

Rutiner följdes inte

Enligt anmälan följdes inte rutinerna gällande kontakt med intensivvårdsteam och när patienten hittades livlös fördröjdes hjärt-lungräddning. Patienten avled.

Region Västernorrland har nu gjort en anmälan enligt lex Maria till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, om allvarlig vårdskada efter händelsen på kirurgsektionen i Sundsvall.

Kommunikation och information pekas ut som orsak till felhändelsen och verksamhetschefen är ansvarig för att åtgärder genomförs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.