Hög dödlighet på covid-IVA i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Trettio procent av de som vårdats på covid-IVA i Västernorrland har avlidit, visar siffror från Svenska intensivvårdsregistret. Det är den tredje högsta siffran i landet. Men det är svårt att dra några slutsatser om vårdens kvalitet utifrån siffrorna menar överläkare Tobias Bergman på IVA i Sundsvall:  

– Det är många faktorer inblandade. Kontinuitet är jättebra och har man en väl inarbetad arbetsgrupp ger det generellt bättre resultat, säger han. 

Uppdrag granskning har sammanställt data från det svenska intensivvårdsregistret, SIR, och jämfört överlevnaden för covidpatienterna i Sveriges 21 regioner. Och skillnaden är stor.

I Jönköping, som har den lägsta dödligheten, har en av nio dött på covid-IVA. I Skåne och Västernorrland har nästan var tredje inlagd avlidit.

Vården – Val 2022

Peter Nordlund, ledamot i Svenska intensivvårdsregistrets styrelse och iva-läkare i Jönköping, tycker att skillnaderna är allvarliga

– Det talar för att det är något som skiljer i vården regionerna emellan.

Ökat hyrberoende

I Jönköping framhåller man kontinuiteten bland personalen och trygghet i rollen som en framgångsfaktor. I Sundsvall har man haft en ökande andel hyrpersonal på IVA under pandemin.  

– Det har varit avgörande för att vi ska kunna bedriva vård överhuvudtaget. Men har man en väl inarbetad arbetsgrupp så ger det bättre vårdresultat generellt, men i vilken grad vill jag inte spekulera i, säger Tobias Bergman och utvecklar sitt svar i videon.

Statistik som vi begärt ut från regionen visar att kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor på IVA i Sundsvall ökat kraftigt. Från drygt 2 miljoner kronor under 2020 till 7 miljoner fram till 1/10 2021.

Tydlig skillnad i landet

På Region Västernorrland menar man att det är svårt att dra några slutsatser och hänvisar till vad Svenska intensivvårdsregistret sagt om variationerna i dödlighet i landet.  

– Även om man ser en tydlig variation, så går det inte att säga att det är skillnader i medicinsk kvalitet.

Men går det att utesluta att det man har gjort i vården har gjort skillnad? 

– Nej det har hänt mycket och behandlingsrekommendationer har kommit och gått men datan är väldigt spretig.

Högre dödlighet bland befolkningen

Tobias Bergman är också medicinskt ledningsansvarig på intensiven i Sundsvall och han lyfter också det faktum att den generella dödligheten per 100 000 invånare  ligger högt i länet jämfört med andra län.

– Har man en ökad belastning av sjukdom i en region så kommer också belastningen i vården bli högre.

IVA i Västernorrland

Intensivvård bedrivs på samtliga tre sjukhus i Västernorrland: Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik.

Alla har tagit emot covidpatienter under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet