Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skolcheferna i länet bekräftar bilden: Fler sjukanmälda än normalt i höst – hör skolchefen i Kramfors Foto: SVT

Högre frånvaro än normalt i skolorna i Västernorrlands kommuner

Publicerad

Höstförkylningarna härjar på förskolor, grundskolor och gymnasieskolor i länets kommuner. Men i år är frånvaron betydligt högre på sina håll än normalt så här års.

– Vi tror att elever med höstförkylningar är hemma i större utsträckning nu än tidigare, säger Ulrika Hurdén, chef för bildningsförvaltningen i Kramfors.

Kramfors kommun har inte haft många konstaterade covidfall bland skolelever.

– Dem kan man räkna på ena handens fingrar. Ökningen består i huvudsak av de som känner vanliga förkylningssymtom som stannar hemma nu, till skillnad från tidigare då de kanske gick till skolan ändå. Elever, föräldrar och personal är helt enkelt duktiga på att följa rekommendationerna, säger Ulrika Hurdén.

1 683 sjukanmälda elever i torsdags

Sundsvalls kommuns skoldirektör Urban Åström bekräftar bilden.

– Det har hittills i höst varit fler elever sjukanmälda totalt sett än vid samma tid i fjol. Men andelen covidfall är förhållandevis få, säger han.

Störst har frånvaroökningen varit i grundskolan. I torsdags tycks siffran ha kulminerat med 1 683 sjukanmälda grundskoleelever i kommunen. De senaste dagarna har kurvan planat ut. Den högsta siffran för fjolåret var 1 440 sjuka grundskolebarn på en och samma dag.

När det gäller förskolan verkar toppen ha infallit den 2 september då 1 400 barn och 117 anställda var sjukanmälda.

Samma läge i Örnsköldsvik

Även Sundsvalls gymnasieskolor har haft ovanligt höga frånvarotal hittills under hösten. Enbart på en av gymnasieskolorna var 111 elever hemma i fredags – dessutom en stor del av personalen.

Även i Örnsköldsviks kommun har andelen sjukanmälda inom skolan varit högre än normalt.

– Generellt sett, över hela linjen, har vi haft större sjukfrånvaro än vanligt så här års. Vi ser att rekommendationerna efterföljs, att man i högre grad än tidigare stannar hemma helt enkelt om man känner symptom, säger skolchefen Kristina Rastbäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer