Höjd biomoms drabbar glesbygden

Uppdaterad
Publicerad

Momsen på biobiljetter höjs från och med årsskiftet vilket drabbar biografägare på små orter. Höjningen kan bli närmare 20 kronor för en biljett.

Regeringen tänker göra om hela den statliga filmpolitiken och momshöjningen är en del av allt detta. Om hela höjningen läggs på biljettpriset innebär det att biljetterna blir cirka sex kronor dyrare på större biografer som samtidigt kommer att slippa en annan avgift som man nu betalar. För mindre biografer, som i dag inte betalar denna avgift, kan höjningen bli närmare 20 kronor.

Inte Ånge

Biografägarna menar att prishöjningar kommer att slå extra hårt mot biografer på mindre orter.

– Det här drabbar faktiskt inte oss, säger Lars Erik Bjelkström som förestår Folkets Hus i Ånge som idag har seniorföreställning mitt på dagen:

– Idag visar vi hundraettåringen, säger han.

Höjningen av biljettpriset har man gjort ialla fall. Det blev lättare för alla om biljetten kostade hundra kronor istället för åttio och de femtiotalet i publiken idag verkar inte ha några invändningar.

”Straffbeskatta biobesök”

Sveriges Biografägare har drivit en kampanj mot momshöjningen. På biograferna visas en reklamfilm där regeringen anklagas för att vilja ”straffbeskatta” biobesök;

”Varför ska fredagsmys på biografen i Norrtälje ha 25 procents moms medan Fanny och Alexander på Kungliga Dramaten i Stockholm ha 6 procents moms?” lyder den retoriska frågan i kampanjfilmen där en liten biografbyggnad i Norrtälje ställs mot champagnedrickande på Dramaten.

”Samma moms”

Alice Bah Kuhnke vill inte jämföra momsen på biobiljetter med momsen på teater, utan jämför i stället med momsen för dvd-uthyrning.

– Nu får man betala samma moms, 25 procent, vare sig man ser film på bio eller dvd-uthyrning säger hon till SVT Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.