Lisa Ridzén har intervjuat tio män i glesbygd. Hon har sökt svar på frågan: vem är den norrländske mannen? Foto: SVT

Forskare söker svar: Vem är den norrländske mannen?

Uppdaterad
Publicerad

Sociologen Lisa Ridzén har intervjuat tio män i olika ålderskategorier, med olika bakgrund och olika personligheter. Den gemensamma nämnaren är att de har bott i glesbygd i mer än två år.

Forskningsprojektet, som hittills pågått i tre år, har kommit ungefär halvvägs. Lisa Ridzén vill se vad som finns bortanför den förutfattade bilden av män som de beskrivs i film och reklam.

 – Jag ser den här studien som en del av förändringen av manlighetsnormer, säger Lisa Ridzén, doktorand vid avdelningen för samhällsvetenskap på Mittuniversitetet.

Förändra maktrelationer

I fokus står männens livsberättelser och känslor och Lisa Ridzén hoppas att hennes studie kommer att kunna bidra till förändringsarbetet, dels i att utmana och förändra maktrelationer mellan stad och land. Men också jämställdhetspolitiska aspekter kopplat till mansnormer

 – För att skapa ett mer välmående och jämlikt samhälle så måste vi förstå bättre just normer hur det är att vara man, säger Lisa Ridzén

Finns det en stereotyp?

– Många frågar mig om jag har hittat den norrländske mannen än? Var är han? Och jag tänker ju att den där norrländske mannen inte finns. En människa är ju så mycket mer komplex än att man är en egenskap eller en fast identitet, säger Lisa Ridzén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.