Emilie Hillert tar sig an Saras fall Foto: pressbild/SVT

”Det här vittnar om okunskap hos Migrationsverket”

Uppdaterad
Publicerad

Advokaten Emilie Hillert ska nu försöka hjälpa Sara att få rätt. Trots att hon ännu inte tagit del av all bakgrundsinformation kring ärendet så riktar hon stark kritik mot Migrationsverket.

– Allt har gått fruktansvärt fel från början till slut, säger hon.

En av hennes verksamhetsområden är just migrationsrätt och hon tycker att Migrationsverket saknar kunskap om hederskulturen i Afghanistan.

– Deras arbete är ganska undermåligt av det jag har sett, säger hon.

Du har sagt att Migrationsverket saknar kunskap vad gäller hederskultur i Afghanistan, vad grundar du det på?

De går in och diskuterar anledningen till att Sara lämnat sin man, att det har att göra med subjektiva tankar om honom. Men vi har en ung tjej som är gift med den här mannen och det är helt uppenbart att hon nu är i Sverige utan den här mannen, Emilie Hillert.

– Vi vet att kvinnor i Afghanistan inte kan lämna sina män på det sätt som nu skett och vi vet att det är förenat med en hotbild mot henne, fortsätter hon. 

Struntat i att ställa frågor

Det finns andra brister som Emilie pekar på, hon berättar om att Migrationsverket i efterhand skriver om några frågor som myndigheten menar att de inte fått svar på av Sara.

– Men tittar man i protokollet så har de här frågorna inte ens ställts till henne. Som utredande myndighet har man har man en utredningsskyldighet och då får man ställa de här frågorna. Hon kan inte som barn från Afghanistan veta exakt hur mycket information hon behöver lämna i olika delar.

Ställt höga krav

Emilie Hillert lyfter upp flera delar som hon menar att Migrationsverket inte tagit hänsyn till när det gäller Sara.

– De tycks ha glömt bort att Sara var 15 år gammal när det här hände. De tycks ha glömt bort att hon har befunnit sig i en besvärlig situation här i Sverige och i hela asylärendet. Sånt här är extra känsligt när man är ett barn och befinner sig i ett annat land, säger Emilie Hillert.

Hon berättar vidare om att det inte funnits något barnperspektiv när man utrett ärendet

– Man har ställt för höga krav. De tar aldrig hänsyn till att det här var saker hon utsattes för när hon var 15 år.

Varit ifrågasättande

Emilie Hillert tycker att Migrationsverket nästan har letat anledningar till att ge Sara ett nej.

– Sara tvingas svara på frågor om hur hennes föräldrar har agerat och hur de har resonerat. Det är frågor som borde ställts till hennes föräldrar, säger Emilie Hillert.

Vad kommer att hända nu?

– Nu väntar vi på att få alla handlingar. Sen finns det två alternativ, antingen gör vi en ansökan till Europadomstolen, eller en ansökan om verkställighetshinder till Migrationsverket.

”Vi följer situationen i Afghanistan noggrant”

Migrationsverket menar bland annat att Sara inte har lämnat tillförlitliga uppgifter gällande hotbilden och ifrågasätter också att beslutet att bli ateist skett av genuin övertygelse. Vad gäller kunskaperna om hederskulturen i Afghanistan tillbakavisar man advokat Hillerts anklagelser.

”Vi följer situationen i Afghanistan noggrant och kontinuerligt och är medvetna om att situationen är svår, särskilt när det gäller risken för att utsättas för hedersrelaterat våld. Kvinnor utan manligt nätverk utgör även en särskilt utsatt grupp i landet vilket vi beaktar i våra prövningar. Detta utvecklar vi i både vårt rättsliga ställningstagande om säkerhetsläget i Afghanistan och våra landrapporter om landet som finns att läsa på Migrationsverkets hemsida”, skriver Linn Nilsson, presskommunikatör på Migrationsverket i ett svar till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.