Författaren och Härnösandsbon Agneta Nyholm kämpar för upprättelse för de som dödades under häxprocesserna 1674 och 1675. Foto: Anna Beijron SVT

Hon vill se minnesmonument över avrättade kvinnor i Härnösand

Publicerad

Ett upprop har startats för att göra upp med de historiska häxprocesserna då framför allt kvinnor mördades i bland annat Härnösand.

Den nystartade rörelsen Nordic Noise Movement driver en namninsamling och riktar sina krav mot kyrkan, länsstyrelsen och kommunen i Härnösand.

Biskopen i Härnösands stift Eva Nordung Byström

Nyligen publicerades en debattartikel i Kyrkans Tidning där rörelsen riktar sig till landshövdingen i Västernorrland Berit Högman, kommunalrådet i Härnösand Andreas Sjölander (S) och biskopen i Härnösands stift, Eva Nordung Byström, som de vill ha en dialog med.

Kommunalrådet i Härnösand, Andreas Sjölander (S)

Tre konkreta förslag

Bakgrunden är de oskyldiga kvinnor, män och barn som dödades 1674 och 1675 i Härnösand med omnejd, anklagade för trolldom.

Kraven som framförs är tre: ett monument i Härnösand, en stiftelsen för kvinnofrågor och att öppna den källa som finns under Härnösands torg.

Hör mer om kraven och vad biskopen och kommunalrådet svarar i klippet ovan.

Landshövdingen om kraven

Vi får en pratstund med landshövding Berit Högman per telefon och hon svarar att frågan diskuteras.

– Det är en mörk och förskräcklig historia vi ska komma ihåg och lära oss av. Länsstyrelsen har ett ansvar att jobba med demokratifrågor.

Landshövdingen i Västernorrland, Berit Högman

När det gäller det specifika kravet på ett minnesmonument säger hon att hon inte kan lova något men att frågan kommer att lyftas.

– Jag kan inte i dag säga vad resultatet blir. Men vi kommer att fortsätta prata om de idéer som finns. Med respekt för att gruppen tycker att det tar lång tid, men då får vi ta nya tag och fortsätta. Men jag tar inte ställning till något av de konkreta förslag som gruppen har, säger Berit Högman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.