Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är mest överraskande med siffrorna? Hör Anders Fällström berätta i klippet. Foto: SVT

Rejäl ökning av antalet antagna till Mittuniversitetet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet antagna till hösten på Mittuniversitet har ökat med nära 12 procent jämfört med hösten 2022. Nästan 15 800 personer har blivit antagna vid det första urvalet.

Allt fler har blivit antagna på landets högskolor och universitet, det samma gäller för Mittuniversitetet där antalet antagna 2023 har ökat med cirka 12 procent jämfört med 2022. Av de antagningarna är drygt 4 800 stycken till programutbildningar och knappt 11000 på kurser.

Antagandet till distansutbildningar har ökat rejält över hela landet. Men till skillnad från den nationella trenden har antagningarna till campusutbildningar ökat för Mittuniversitetet.

– Det är väldigt positivt, säger Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet.

Hoppas att alla platser ska fyllas

Något som rektor Anders Fällström tycker är särskilt roligt med antagningssiffrorna är att den sprillans nya decentraliserade sjuksköterskeutbildninge, har 84 stycken antagna. Utbildningen kommer genomföras i Bispgården, Sollefteå, Strömsund, Sveg och Härnosand och förhoppningsvis kommer alla platser till hösten fyllas.

I klippet får du höra Anders Fällström kommentera antagningssiffrorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.