Hoten och våldet på skolorna ökar. Arkiv. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Allt fler anmälningar om hot och våld i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälningar om grovt hot och våld i våra skolor ökar. De har nästan fördubblats de senaste fem åren, visar siffror som SVT Nyheter tagit del av.- Det är en enorm skillnad i attityden till lärare, säger Ulla Nyström Theander, rektor på Wendela Hellmanskolan i Härnösand.

Antalet anmälningar om grova fall av hot och våld i grundskola och förskoleklass i Sverige var för fem år sedan 327 i hela landet. Fem år senare är det nästan dubbelt så många enligt siffror från Arbetsmiljöverket.

– Skolan följer den allmänna trenden vi ser inom andra delar av samhället. Vi har sett att anmälningarna av detta slaget har ökat generellt sett, säger Kristian Hansson, som är sakkunnig i frågor som gäller minderårigas arbetsmiljö, skolor och utbildningsfrågor på Arbetsmiljöverket.

Flera fall av misshandel

Ökningen kan delvis bero på att skolorna blivit bättre på att anmäla.

– Det kanske också handlar om verkliga tal, att hot och våld ökar, men det vi vet faktiskt inte, säger Kristian Hansson

Eleverna på Wendela Hellmanskolan i Härnösand fick en mardrömsstart förra terminen. Då var det mycket förstörelse på skolan och flera fall av misshandel. Väktare fick kallas in för att öka tryggheten.

– Våldet har blivit grövre. Det är en enorm skillnad i attityden till lärare, hur man svarar och vad man säger, säger Ulla Nyström Theander, som är rektor på skolan.

Går ner i åldrarna

Ett oroande tecken är att ärenden som rör hot och våld verkar går ner i åldrarna.

– Jag kan inte minnas att jag faktiskt fick det alls för fem–sex år sedan från låg- och mellanstadiet. Det förekommer i dag, så det är en tydlig ökning, säger Niklas Haggren, huvudskyddsombud på Lärarnas riksförbund i Härnösands kommun.

Skolverket är den myndighet som ansvarar för den officiella statistiken på skolområdet.

Nytt stödmaterial till skolorna

– Vi för inte statistik över hot och våld, så jag kan inte kommentera andras siffror. Däremot stöttar vi skolor för att de ska jobba förebyggande mot hot och våld, säger Maria Elmér, undervisningsråd på Skolverket.

Skolverket kommer inom närmaste veckorna att ge ut ett nytt stödmaterial till skolorna som handlar om säkerhet i skolorna.

Anmälningar till Arbetsmiljöverket

Anmälningar enligt 3 kap 3 a § AML inom grundskoleutbildning och förskoleklass orsakat av hot och våld.

2012: 327

2013: 360

2014: 428

2015: 570

2016: 516

2017: 597

Källa: Arbetsmiljöverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.