Hör Per Wahlberg (M) på kollektivtrafikmyndigheten Din Tur och Jonas Kempe, vice vd på Nobina, om tvisten. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Hot om stopp i kollektivtrafiken efter konflikt om pengar

Uppdaterad
Publicerad

Din Tur, kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland, och det börsnoterade bussbolaget Nobina har hamnat i en tvist till följd av coronapandemin. Bråket kulminerade när Nobina hotade att ställa in trafiken i Sundsvall och Örnsköldsvik från och med fredag.

Tvisten inleds i april med ett stegrande tonläge och i förra veckan skriver Nobinas vice vd, Jonas Kempe i ett mejl  att man är beredd att ställa in trafiken i Västernorrland. 

Drastiskt utspel 

Idag vill Nobina tona ner det drastiska utspelet, men bekräftar att det finns en tvist med kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland (Din Tur) till följd av coronapandemin. SVT har begärt ut den interna korrespondensen i ärendet och det visar sig att tvisten rör stora belopp som Nobina anser sig förlora till följd av coronapandemin. 

– Coronapandemin är ju en extraordinär händelse som är utanför vår kontroll. Det är en risk som vi i Nobina har svårt att bära på egen hand, säger Jonas Kempe som är vice vd i Nobina. 

Riskfyllt avtal 

Bakgrunden är att Nobina har ett avtal med regionen och länets kommuner att köra stora delar av kollektivtrafiken i Västernorrland under 2014-2022. Avtalet är ett så kallat incitamentsavtal som till viss del påverkas av antalet resande, vilket innebär en ekonomisk fördel för Nobina om resandet ökar och nackdel om resandet minskar. 

När coronapandemin drog in över landet halverades resandet i länet. Nobina har nu begärt att Din Tur ska kompensera dem ekonomiskt för de färre resenärerna.  

Din Tur säger nej 

Kollektivtrafikmyndigheten Din Tur menar dock att Nobina tagit en medveten risk när man tecknade ett incitamentsavtal. 

– Min uppgift är att tillvarata skattebetalarnas intressen i Västernorrland och att det inte betalas ut pengar i onödan. Men självklart är vi öppna för en dialog, säger Per Wahlberg (M) som ör kollektivtrafikmyndigheten Din Turs ordförande. 

I dagarna har Nobina fakturerat Din Tur utifrån 2019 års resande som om coronapandemin aldrig inträffat. Fakturorna förfaller på fredag. 

I ett mail skriver Nobinas vice vd, Jonas Kempe: ”Om betalningen inte sker enligt ovan kommer Nobina inte kunna utföra någon trafik efter förfallodagen”. 

Fakturor bestridda 

Din Tur har bestridit fakturorna men hade på tisdagen inte fått besked om Nobinas bussar kommer att fortsätta att rulla i Västernorrland efter fredag. Till SVT säger emellertid Jonas Kempe att det inte blir aktuellt att stoppa någon trafik nu.

– Men man kan säga att om vi inte hittar en hållbar ersättningsmodell under de här extraordinära omständigheterna så kommer det nånstans att få konsekvenser, men där är vi inte än, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.