Så här skulle det se ut, hotellet som delat Härnösand i ett för och emot. Skiss: TM Konsult

Hotellfrågan delar Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Det planerade hotellbygget på Kanaludden i Härnösand har delat stan i två åsiktsriktningar. Motståndarna vill värna den gamla stadskärnan medan förkämparna ser hotellet som en garant för staden tillväxt.

Beslutet att bygga hotellet fattades i kommunfullmäktige hösten 2016. Politiskt var det ingen stor debatt utan beslutet fattades med stark majoritet.

Nyheten om ett stort hotellbygge på Kanaludden, väckte dock känslor bland härnösandsborna. Över 20 personer överklagade beslutet, de flesta överklagandena avslogs och nu återstår bara åtta och det rör sig om hotellbyggets närmaste grannar. Motståndarna deltog när Mark- och miljödomstolen gjorde syn i Härnösand på torsdagen.

– Jag har respekt för att det väcker känslor, så var det när simhallen byggdes på 70-talet också, konstaterar Uno Jonsson, tillväxtchef på Härnösands kommun.

Näringslivet positivt

Hans jobb är att se till att stans näringsliv utvecklas och enligt honom är stora delar av det lokala näringslivet positiva till hotellbygget.

Placeringen, nära vatten och nära Härnösands äldsta stadsdelar, är omöjlig att ändra på, menar Uno Jonsson.

– Hotellet kommer att ligga nära stadskärnan och ändå i skärgårdsmiljö. Det är unikt och förutsättningen för att någon ska vilja investera i hotellbygget, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.