Mordet begicks tidigt på nyårsdagens morgon. Tre medelålders kvinnors nyårsfest i en lägenhet i Sundsvall slutade med att en högg ihjäl en annan i ett besinningslöst dåd. Foto: SVT / ur polisens förundersökning

Hovrätten: Livstidsdomen för nyårsmordet i Sundsvall står fast

Uppdaterad
Publicerad

Mot sitt nekande döms en kvinna i 50-årsåldern även av Hovrätten för nedre Norrland till livstids fängelse för mordet på en jämnårig kvinna i en lägenhet i Sundsvall tidigt på nyårsdagens morgon.

”Med hänsyn till skadebilden och angreppssättet bedömer hovrätten att hennes avsikt i gärningsögonblicket var att döda”, står det bland annat i domen.

Tre medelålders kvinnors nyårsfirande i en lägenhet i Sundsvall slutade i ett brutalt knivmord.

Lägenhetsinnehavaren som var festens värdinna slog larm under det att dramat fortfarande pågick, och på inspelningen av larmsamtalet kan man i bakgrunden höra mordoffrets skrik och rop på hjälp.

Nyårsmord i Sundsvall

När polis och ambulanspersonal kom till platsen stod den åtalade kvinnan på huk över offret med den blodiga kniven i handen. Först när polisen sprayat henne med pepparspray slängde hon ifrån sig kniven.

Minnesfragment

I förhören både hos polisen och under de båda rättegångarna har den mordmisstänkta kvinnan hållit fast vid att hon bara har fragmentariska minnen av nyårsnatten och att hon måste ha drogats av festens värdinna. Efter gripandet kunde det slås fast att kvinnan förutom närmare två promille akohol hade det narkotikaklassade medlet pregbalin i blodet – något som hon dock konstaterades ha använt under en längre tid.

Tingsrätten trodde inte på kvinnans långa och detaljrika berättelse om sin minnesförlust utan gick på åklagarens linje och dömde henne till livstids fängelse för mord.

Kvinnan vidhöll sitt nekande till brottet och överklagade tingsrättsdomen. Under fredagen kom domen från Hovrätten för nedre Norrland – som inte heller tror på kvinnans historia.

”Beredd att använda våld”

Livstidsdomen fastställs eftersom rätten anser ”att det saknas utrymme för att någon annan person än (den åtalade kvinnan) har utövat allt det våld som åklagaren har angett. Det står också klart att våldet har orsakat (offets) död.”, som det bland annat står i domskälet.

När det gäller frågan om uppsåt eller inte till brottet konstaterar hovrätten att det inte finns något tydligt motiv till gärningen ”som till sin karaktär är anmärkningsvärd”. Det faktum att hon bar både kniv och knogjärn i sin handväska och att hon själv också vid gripandet uppgett att hon brukar göra det tyder enligt hovrätten ”på en beredskap att använda våld”.

”Avsikten var att döda”

Rättens slutsats är att kvinnan vid tidpunkten för gärningen varit medveten om att hon angrep en annan människa. ”Med hänsyn till skadebilden och angreppssättet bedömer hovrätten att hennes avsikt i gärningsögonblicket var att döda (offret)” skriver hovrätten – och slår fast att hon därmed ska dömas för mord.

I påföljdsdelen ansluter sig en enig hovrätt till Sundsvalls tingsrätts bedömning ”att någon annan påföljd än fängelse på livstid inte kan komma ifråga.”

Kvinnan ska också betala totalt 180 000 kronor i skadestånd till offrets närmast anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyårsmord i Sundsvall

Mer i ämnet