De tre fotade sig själva med guldhattar kort innan mordet. Den nu dömda kvinnan greps sedan med mordvapnet i handen. Foto: Ur polisens förundersökning

Livstids fängelse för nyårsmordet i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i 50-årsåldern som stått åtalad för att brutalt ha huggit ihjäl en jämnårig kvinna efter en nyårsfest i Sundsvall dömdes på tisdagen av Sundsvalls tingsrätt till livstids fängelse för mord.

Sundsvalls tingsrätt skriver i sin dom att det är ställt utom rimligt tvivel att den åtalade kvinna ensam genom att hugga, sticka och skära sitt offer med en kniv har orsakat hennes död. Hon fälls därför för mord och döms till livstids fängelse. Kvinnan ska även betala 180 000 kronor i skadestånd till tre anhöriga till offret.

Livstidsstraffet motiveras av tingsrätten med att mordoffret utsatts för utdraget och hänsynslöst övervåld som får anses ha inneburit ett svårt lidande för henne.

Nyårsmord i Sundsvall

Firade nyår

Det var tre kvinnor som träffats för att fira in det nya året i ena kvinnans lägenhet i Sundsvall. Det dracks en hel del alkohol under kvällen, det var en del osämja mellan offret och den nu dömda kvinnan men inte något allvarligt bråk.

Tidigt på morgonen gick lägenhetsinnehavaren ut för att röka. När hon kom tillbaka hörde hon rop på hjälp och öppnade ytterdörren. Hon blev då vittne till en blodig attack, den nu dömda kvinnan satt ovanpå den mördade och högg henne med kniv. Hon stängde dörren och larmade SOS.

Blodigt dåd

Av telefonsamtalet till SOS framgår att mordet pågår under larmsamtalet. Skrik hörs i bakgrunden. Polispatrullen som kallats till platsen möttes av en blodig scen redan i hallen. Den misstänkta kvinnan satt på huk bredvid sitt offer med en kniv i handen, täckt av blod. Poliserna beordrade henne att släppa kniven men hon släpper den inte förrän hon sprejas med pepparsprej.

Hon uppträder förvirrat och pratar osammanhängande. Hon svarar inte på polismännens frågor utan mumlar i stället ”han är elak, han är farlig...han ligger på marken”.

Svåra skador

Den mördade kvinnan hade åsamkats mycket allvarliga skador och enligt polisens förundersökning hade till och med ambulanspersonalen svårt att hantera den syn som mötte dem. Den rättsmedicinska undersökningen visade att kvinnan utsatts för minst 143 skador orsakade av kniv. Skadorna var koncentrerade till offrets ansikte och underliv.

– Jag har aldrig tidigare sett så många (skador) det är väldigt många och det är de vi lyckats fastställa, sade Gisela Pettersson överläkare i rättsmedicin och den som utförde obduktionen i sitt vittnesmål under rättegången.

Inte psykiskt sjuk

Analyser av kvinnans blodprov visar att hon varit avsevärt påverkad av alkohol och av det narkotiska preparatet pregabalin när mordet begicks. Pregabalin används för att behandla epilepsi och smärta från nervskador samt ångestsyndrom. Kvinnan hade inte någon sådan medicin utskriven till sig av läkare.

En första undersökning av hennes psykiska tillstånd visade att en allvarlig psykisk störning kunde misstänkas. Men efter en större rättspsykiatrisk undersökning meddelade Rättsmedicinalverket att kvinnan ”ej har begått den misstänkta gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, ej lider av en allvarlig psykisk störning”.

Skyller på värdinnan

Under utredningen har den åtalade kvinnan sagt sig minnas mycket lite av kvällen men lagt skulden på det inträffade på festens värdinna och menat att hon lagt pregabalin i hennes glas. Ett hårprov från kvinnan visar dock att hon tagit preparatet under en längre tid.

Rättsmedicinalverkets slutsats är att det kraftiga våldet utlösts av att kvinnan känt sig mobbad av de andra på festen och blivit mycket arg, i kombination med ”höggradig berusning och påverkan av narkotikaklassat medel (med ökad aggressivitet och minskad impulskontroll som följd)”.

Nekar till allt

Den nu dömda kvinnan har genom hela utredningen och rättegången nekat till brott och bestritt samtliga skadeståndsanspråk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyårsmord i Sundsvall

Mer i ämnet