Hovrätten sänker straffet för läkare som begick sexbrott mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänker straffet för en läkare och en 65-årig man som dömts till fängelse för sexbrott mot en minderårig i Sundsvalls kommun.
Rätten hänvisar bland annat till att läkaren sannolikt förlorar sin läkarlegitimation.

I tingsrätten dömdes läkaren, som har jobbat på en vårcentral i länet, till fängelse i tre år och nio månader. Hovrätten sänker straffets längd till tre år och hänvisar till att läkaren sannolikt kommer att förlora sin läkarlegitimation och sin anställning.

Hovrätten sänker också straffet för den 65-åring som förgripit sig på samma barn, från fem år och sex månader till fyra år och sex månaders fängelse.

Mildare brottsrubricering

Hovrätten ändrar tingsrättens dom när det gäller brotten ”utnyttjande av barn för sexuell posering” samt ”barnpornografibrott” från grova till brott av normalgraden.

Hovrätten slår förvisso fast att nio bilder som läkaren haft har ett grovt innehåll, men att omfattningen av det totala innehavet, den begränsade andelen bilder av grövre karaktär och själva innehållet i de nio grova gör att brottet ska bedömas som brott av normalgraden.

När det gäller den sexuella poseringen menar hovrätten menar att brottet är av normalgraden eftersom utnyttjandet har skett under en relativt begränsad period och inte föranletts av vare sig hot, tvång eller våld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Två åtalade för våldtäkt mot barn

Mer i ämnet