• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Dömd för sexbrott mot barn – läkaren förlorar legitimationen

Publicerad

Läkaren dömdes, mot sitt nekande, för våldtäkt mot en minderårig 2019. Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, beslutat dra in hans läkarlegitimation.

Den dömde läkaren träffade vi flera tillfällen en minderårig för att ha sex. Han dömdes men, överklagade Sundsvalls tingsrätts dom och Hovrätten sänkte fängelsestraffet till tre år istället för tre år och nio månader. Straffsänkningen motiverades bland annat med att läkaren sannolikt skulle förlora sin läkarlegitimation.

Läkare sökte då prövningstillstånd i Högsta domstolen, vilket han inte fick.

Två åtalade för våldtäkt mot barn

”Anmärkningsvärt”

I ett yttrande hävdar han att hans brott skett utan koppling till hans yrkesutövning och att han därför borde få behålla sin legitimation.

HSAN är dock av annan åsikt, i beslutet skriver de bland annat att ansvarsnämnden ”finner det anmärkningsvärt att NN, som förnekar det inträffade, inte tycks inse allvaret i det han befunnits skyldig till.”

Nämnden menar att brotten är särskilt allvarliga i patientsäkerhetslagens mening, då de riktats mot ett barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Två åtalade för våldtäkt mot barn

Mer i ämnet