Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I tingsrätten dömdes mamman till sex års fängelse, nu skärper hovrätten straffet till åtta års fängelse. Hör SVT:s reporter Sara Carlzén berätta om domen i videon. Foto: Stina Ahlinder/SVT, Ylva Holmgren

Hovrätten skärper straffet mot mamman i Ångermanland

Uppdaterad
Publicerad

Mamman i Ångermanland döms till åtta års fängelse för synnerligen grov misshandel och försök till grov misshandel på sitt eget barn.

Det meddelar hovrätten i sin dom mot kvinnan.

I april dömdes en mamma från Ångermanland till sex års fängelse i tingsrätten för att ha förgiftat sitt eget barn. Rätten ansåg att hon bland annat hade tillfört tarmbakterier i dotterns blod och gett henne läkemedel och insulin.

Tingsrätten dömde mamman för synnerligen grov misshandel och grov misshandel – men inte för försök till mord, något som åklagaren yrkade på.

Mamma i Ångermanland förgiftade sin dotter

Både åklagare och försvarare överklagade domen till hovrätten, som alltså skärper tingsrättens straff från sex till åtta års fängelse, men konstaterar att det handlar om synnerligen grov misshandel och försök till grov misshandel.

I övrigt fastställer hovrätten tingsrättens dom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mammans försvarare Christian Shumkov tänker överklaga hovrättens dom och försöka ta målet till Högsta domstolen. Foto: Julija Sidner/SVT

Hovrätten konstaterar att det ”saknas någon annan rimlig förklaring som framstår som praktiskt möjlig” än att det är mamman som är skyldig till brotten.

Hovrätten bedömer, precis som tingsrätten, att mamman inte haft uppsåt att döda sin dotter – men konstaterar att det har varit fråga om ett aktivt handlande från mamman och att hon har haft avsiktsuppsåt att skada sin dotter.

Mamman döms, förutom fängelsestraffet, till att betala 449 240 kronor i skadestånd till sitt barn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mamman ska ha googlat på: ”Kan man göra sitt barn sjukt utan att det syns”. Se en sammanfattning om fallet här. Foto: Polisen, Storyblocks, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mamma i Ångermanland förgiftade sin dotter

Mer i ämnet