• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför döms mamman inte för mordförsök på sin dotter? SVT:s reporter berättar hur rätten resonerat i videon. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Mamma från Ångermanland döms för synnerligen grov misshandel av sin dotter – får sex års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Enligt tingsrätten ska mamman från Ångermanland förgiftat sin dotter med tarmbakterier och gett henne läkemedel och insulin. Vilket lett till livshotande tillstånd.

Hon döms till sex års fängelse för grov misshandel och synnerligen grov misshandel.

Rättegången mot mamman handlade till stor del om medicinska bedömningar. Ett antal experter, behandlande läkare och övrig personal från sjukvården hördes under den tio dagar långa rättegången i Ångermanlands tingsrätt.

En rättsläkare sa bland annat att flickan är ”Norrlands mest utredda barn”. Hör rättsläkarens vittnesmål här.

Mamma i Ångermanland förgiftade sin dotter

Frias från försök till mord

Mamman döms till sex års fängelse för grov misshandel och synnerligen grov misshandel. Hon frias från försök till mord. Varför hon frias för försök till mord hör du i klippet ovan.

Dottern, som är i förskoleåldern, vårdades på sjukhus under flera månaders tid och mamman misstänkts ha gett henne stora mängder insulin, läkemedel och dessutom tillfört flera olika tarmbakterier i flickans blod.

Det här gjorde att hon hamnade i flera olika allvarliga tillstånd och hon drabbades bland annat av sepsis, multiorgansvikt och en propp i armen.

Kvinnan har hela tiden nekat till brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mamman ska ha googlat på: ”kan man göra sitt barn sjukt utan att det syns”. Se en sammanfattning om fallet här. Foto: Polisen, Storyblocks, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mamma i Ångermanland förgiftade sin dotter

Mer i ämnet