Foto: TT

Huggsexa om sjuksköterskor i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar rekryteringen av sommarvikarier. Konkurrensen mellan kommuner och regioner är stenhård om den eftertraktade kompetensen.- Det är klart att det är mer oroande inför den här sommaren, säger Annica Eriksson, personalchef välfärdsavdelningen Örnsköldsviks kommun.

Personalavdelningen i Örnsköldsviks kommun togs på sängen då de fick veta att Umeå kommun erbjuder erfarna sjuksköterskor en månadslön på 50 000 kronor i sommar.

– När det dök upp hos oss igår insåg vi att vi måste sätta oss ner och titta på situationen, säger Annica Eriksson, personalchef välfärdsavdelningen Örnsköldsviks kommun.

Matcha budet

Läget inför sommaren är prekär redan utan konkurrensen från grannen i norr. Kommunen har bara två sjuksköterskor knutna till sig i den kull som tar examen i Örnsköldsvik i juni.

– Och när Umeås erbjudande dök upp så blev det ju väldigt intressant för dem, säger Annica Eriksson.

Nu gäller det för Örnsköldsviks kommun att komma med ett bud till sommarvikarierna som matchar Umeås.

– Man får jobba på många fronter, mer pengar och ledig tid räcker inte alltid, det krävs många olika incitament, konstaterar hon.

Låga löner

Vårdförbundets Åsa Holgersson är inte överraskad, hon vet att hennes medlemmar är eftertraktade.

– Som alla arbetsgivare, måste de erbjuda våra yrkesgrupper en lön utifrån kompetens. Kanske inte 50 000 i månaden, men en lön med tanke på att vi är akademiskt utbildade, gör man inte det blir det svårt att rekrytera, säger hon.

Men ännu har Åsa Holgersson inte hört talas om några speciella sommarerbjudanden från vare sig kommuner eller region bortsett från en måttlig höjning av ingångslönen från nyexaminerade.

– Det är 26 200 kronor, 500 mer än i fjol. Det är inga höga siffror och som jag tror alla kommuner slår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.