Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Behovet av militära tjänstehundar ökar och det gör att avelsstationen i Sollefteå behöver utöka. I klippet berättar Sonja Edin, chef för avelsavdelningen, hur expansionen ska gå till och vilka utmaningar som finns. Foto: SVT

Hundavelsstationen i Sollefteå expanderar – ökat behov av militärhundar

Uppdaterad
Publicerad

Hundavelsstationen i Sollefteå, där tjänstehundar till Polisen och Försvarsmakten föds upp och utbildas, står inför en snabb expansion: från 200 till 300 valpar på tre år.

– Försvarsmakten växer och det gör vi också. Vi har ett ökat behov av militära tjänstehundar, säger Sonja Edin, chef avelsavdelningen i Sollefteå.

Avelsstationen, som är den enda i landet, ansvarar för såväl skötsel av valpar och tikar, som rekrytering av fodervärdar och lämplighetstester. Det utökade uppdraget innebär att alla delar av verksamheten kommer att öka.

– Vi håller på att anställa just nu. Nästan ett 30-tal fodervärdskonsulter och ett par extra hundskötare, säger Sonja Edin.

Innebär utmaningar

Den snabba expansionen innebär också utmaningar.

– Det kan vara svårt att hitta personal med rätt bakgrund och utbildning, konstaterar Sonja Edin.

Hör henne berätta mer i klippet ovanför och se en av schäferkullarna som snart ska ut till sina fodervärdar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vi har grävt i arkivet – se de gamla klippen från SF-filmen ”Våra hundar i fält” som spelades in 1940, och visar hundarnas träning i Sollefteå. Foto: Arkiv/SVT

Försvarets hundavelsstation i Sollefteå

Avelsverksamheten i Sollefteå har pågått i nuvarande form sedan sommaren 2005.

Ur schäferkullarna som föds på stationen väljs ett antal hundar ut för att tränas till att bli lämpliga tjänstehundar i Försvarsmakten eller hos Polisen.

Avelsavdelningen jobbar bland annat med att sköta tikar och valpar, placera valpar hos fodervärdar och att ge hjälp och stöd under fodervärdstiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.