Foto: Krister Göransson

Hunden Arthur kan ha ägare i Ecuador

Uppdaterad
Publicerad

Den världskända hunden Arthur fick följa med från Ecuador till Sverige efter att ha charmat det svenska multisportlaget. Nu hävdar en man i Ecuador att han är Arthurs ägare.

Hunden Arthur blev världskänd efter att han slagit följe med svenska multisportlaget under VM i Ecuador. Och han blev inte minst uppmärksammad efter att lagkaptenen, och Örnsköldsviksbon, Mikael Lindnord tog med honom till Sverige. Men nu har historian tagit en ny vändning.

Det är Vicente Quiñónez som berättar för nyhetssajten Elcomercio att han äger hunden men att han inte behöver ha tillbaka den utan att det räcker med ersättning så att han kan köpa en annan hund.

Gatuhunden Arthur

Enligt Mikael Lindnord är mannen den fjärde personen som hävdar att han är Arthurs ägare och han ångrar inte en sekund att han tog med hunden till Sverige. Han berättar att hunden var i dåligt skick när de kom i kontakt med den, bland annat med flera öppna sår på ryggen.

Efter att Quiñónez gick ut i media med att han var hundens ägare har det startats ett upprop till nationalförsamlingen i Ecuador som vill att han ska straffas för djurplågeri. Uppropet har på måndagen över 5 300 underskrifter.

Mikael Lindnord är nu orolig för att mannen ska råka illa ut för repressalier från människor som är arga över hur hunden behandlats.

– Hade inte vi tagit hand om honom så hade han dött i närtid, säger han, och tillägger att de aldrig tänkte sig att hunden kunde ha en ägare:

– Tanken att någon skulle äga hunden slog oss aldrig i vår vildaste fantasi. Jag kan inte förstå hur man kan säga att det är ens hund när hunden här, Arthur, är så otroligt illa skött.

Hunden befinner sig nu i karantän i Sverige och tre av de fyra såren på ryggen har läkt, enligt Lindnord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gatuhunden Arthur

Mer i ämnet