Kommungranskarna följer miljonbeloppens spår hit till skatteparadiset Guernsey, och från sockerrörsodlingar i Tanzania till fabriker i Östeuropa. Dokumenten vittnar om flotta bilar, höga löner och långa flygresor i businessclass. Foto: Visitguernsey / SVT

Hundratals skattemiljoner gick till dröm om norrländsk etanol

Uppdaterad
Publicerad

Etanolen skulle ge nya arbetstillfällen och en fossilfri framtid, men investeringarna i hundramiljonersklassen avlöste varandra utan resultat. I höstens premiär av Uppdrag granskning har Kommungranskarna åkt till Örnsköldsvik för att förstå hur en norrländsk kommun blev ägare till en sockerrörsplantage i Tanzania, bolag i Östeuropa och nya stora skuldsedlar.

Under flera års tid har tipsen från Örnsköldsvik kommit in till Kommungranskarna. Det som kallas Sekab-affären ligger färskt i minnet och upprör många. Men när Kommungranskarna börjar gräva avslöjas nya uppgifter som förvånar även de som beslutade om de stora investeringarna.

– Alltså jag kände inte till de här lönerna eller någonting. Utan återigen det jag försökt att säga det är ju att vår roll i kommunfullmäktige var att säga ja eller nej till att möjliggöra att man gick in som ägare i Sekab, säger Elvy Söderström, kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsvik, där Socialdemokraterna styr med egen majoritet.

Övik energi

I miljonbeloppens spår tar sig reporter Sophia Djiobaridis och resarcher Valeria Helander till Dar es-Salaam i Tanzania. Efter sig har etanolinvesteringen lämnat dokument som vittnar om flotta bilar, höga löner och inbetalningar till skatteparadiset Guernsey.

Uppdrag granskning om om Sekab-affären sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 27 augusti kl. 20:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övik energi

Mer i ämnet