Utställningen skildrar en ensam och tuff resa. Foto: Märta-Li Melander Selin, SVT

Hon skildrar hur vännen Janne blev Janna

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen Eva Lie följde sin vän Jannes könskorringering. Resultatet blev en utställning som nu visas i Härnösand.

När Janna var 41 år fick hon nog av att leva sitt liv i fel kropp. Det var en fråga om att leva eller avsluta livet när hon till slut bestämde sig för att korrigera sitt kön. Hennes vän Eva Lie, som också är fotograf, följde Jannas fem år långa resa från man till kvinna med sin kamera.

Arbetet med att fotografera Jannas förvandling har varit svår för Eva Lie. Det är en resa som hon säger att hon inte skulle orka göra igen.

Vill sprida kunskap

– Det har varit jättejobbigt att följa en person så nära som har det så jobbigt, säger hon.

Förhoppningen med utställningen är att sprida kunskap om hur det är att leva som transsexuell. Sedan utställningen i Landskrona 2015 har Eva Lie mötts av flera personer med barn som uppgetts leva i gränslandet mellan han och hon, och som hjälpts på vägen av Jannas resa.

En ensam och tuff resa

I utställningens första rum är tanken att ge en upplevelse av Jannas ångest och ensamhet. Rullgardinerna är neddragna, som de varit i Jannas lägenhet under stora delar av hennes könskorringering.

– Att genomgå den här resan är otroligt ensamt. Man förlorar så många runtomkring sig när man tar beslutet att korrigera sitt kön, säger Janna Tingvall.

”Hade velat födas som kvinna”

Första gången Janna drog upp persiennerna för att sedan lämna dem uppe var när processen var helt färdig – hon hade sitt personnummer, namn och genomgått alla operationer.

– Om jag fick välja skulle jag ha fötts som kvinna första gången. Det har varit en oerhört tuff resa, säger Janna Tingvall.

I en utställning på konsthallen i Härnösand visas nu resultatet av Eva Lies dokumentation, från och med lördag 17 mars.

Här kan du se en längre intervju med Janna i SVTs Gokväll tidigare i vintras..

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.