Blå stapel visar trafiken före avgift och grön efter.

Avgift halverade brotrafik

Uppdaterad
Publicerad

Efter snart två veckor med broavgift för att få åka över nya Sundsvallsbron presenterade idag Trafikverket hur många som valt att betala.

Debatten om broavgift på den nya bron över Sundsvallsfjärden har varit lång och stundtals hård. Till slut beslutade regeringen att införa en avgift på 9 kronor för personbilar och 20 kronor för lastbilar. Kritikerna menade att sundsvallsborna skulle köra runt istället. Nu visar det sig att de fick rätt.

Tung trafik tar bron

Trafikverket har räknat hur många bilister som använt bron före och efter avgiftens införande. Det visar sig nu att den tunga trafiken på E4 väljer bron. Även de som ska passera Sundsvall, så kallad genomfartstrafik, har valt bron.

Trafiken halverad

Men sundsvallsborna har i stor utsträckning valt bort bron. Totalt har trafiken på bron halverats. Istället har bilisterna svängt av E4 och tagit gamla vägen genom stan. Mätningarna visar att antalet bilar som passerar på Landsvägsallén, som går från södra brofästet, ökat med 2 000 bilar per dygn. Även trafiken på Parkgatan, som leder till gamla E4, har ökat med samma antal. Trafikverket tycker sig dock se att trafiken i viss mån börjat flytta tillbaka till bron under slutet av mätperioden.

Underlaget för mätningen är inte så stort. Mätningarna har skett en vecka före avgiften och en vecka efter. Först 2018 kommer Trafikverket att justera avgifterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

E4 Sundsvall

Mer i ämnet