Niklas Wikholm har följt alla märkliga turer med ödehusen i Anundgård. Foto: SVT

Husen som Gud glömde – nära 15 års kamp mot ägarna till ödehusen mitt i Anundgård

Uppdaterad
Publicerad

Allt började runt 2007 när några fastigheter i byn Anundgård köptes upp av person som tidigare beskrivits som en av Sveriges rikaste.

Efter nästan 15 år har ingenting hänt. Husen står tomma och öde och förfaller. Följ med till skandalhusen i nordvästra Medelpad.

Det rör sig om två fastighetslängor mitt i byn Anundgård, 5 mil väster om Sundsvall. Den ena av radhustyp, den andra längan mer som fem sammanbyggda mindre villor. 

Lärarhusen kallas de sistnämnda, byggda strax intill den gamla skolan i Anundgård.

Stökiga ägarförhållanden

Det har varit många ägarturer under de 15 åren.

2018 gjordes den senaste affären. Ett fastighetsbolag med adress i Stockholm tog över. Sydafrikanska vindkraftsarbetare inkvarterades i husen under en tid, annars har det stått tomt.

Niklas Wikholm är ordförande i föreningen Holms byutveckling. Han har följt husturerna i 15 år nu.

”Skrattar åt alla affärer”

Han ler, lite uppgivet, när han hör den senaste priset som betalades, strax under 9 miljoner kronor.

– Vi här i byn skrattar åt alla de här affärerna med olika företag, husen säljs för miljonbelopp mellan olika bolag, men hela tiden tycks samma huvudperson finnas i bakgrunden, säger han.

Någon ägare har han inte sett till på byn sedan 2015, strax innan husen skulle bli flyktingförläggning. Då var den en bilhandlare från Örebro som tog över.

– Jo, allt det här en fars som vi skrattar lika mycket åt som vi sörjer, men i slutändan är det bara tragiskt för byn.

Bromsar byns utveckling

I Anundgård har man märkt av en inflyttning de senaste åren, och idag finns över ett dussin småbarn i byn. Förhoppningen är att kunna öppna en förskola igen.

Men de öde fastigheterna mitt i byn hämmar utvecklingen, menar Niklas.

– De är som en propp för Anundgård, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.