Vattnet rinner rakt igenom taket ned på parketten i Åsas lägenhet, och vidare ner i nästa vardagsrum. Foto: Hans Lindblom/SVT

Härnösand har huset som hyresvärden glömde

Uppdaterad
Publicerad

På Västra Bondsjögatan i Härnösand finns huset som kan vara i länets sämsta skick. I vardagsrummet forsar vattnet från taket och parketten kröker sig i fukten.

Listan över fel och brister i fastigheten är lång: takpannor som håller på att lossna, hål i själva taket, trasiga lysknappar, avsaknad av toaletter, fukt, mögel. Ja, i stort sett allting behöver repareras.

Akut hemlös

Här bodde tills för några veckor sedan Åsa Norberg, som av kommunen fick veta att hennes bostad var obeboelig. Ett akut uthyrningsförbud utfärdades och nu är Åsa i princip hemlös.

– Jag bor hos min syster tillfälligt, säger hon.

Ägaren ska ha vetat i flera år

Fastighetsägaren, en 70-årig man i Örnsköldsvik, säger att ”det hade gått för långt när jag fick veta något”, vilket tillbakavisas av hyresgästerna.

– I minst fem år har han känt till att det regnar in i flera vardagsrum, säger hyresgästen Åsa Norberg.

I klippet ser du hur lägenheten förfallit och hör fastighetsägarens kommentar till Hem & hyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.