Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyresgästen Kariina Pesonen har inte mycket till övers för de kommande hyreshöjningarna i Sollefteå. Roger Lundin, vd för kommunala bostadsbolaget Solatum, förstår rekationerna över de ovanligt stora höjningarna. Se och hör dem båda här. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Rejäla hyreshöjningar både i Sollefteå och Härnösand från 1 april

Uppdaterad
Publicerad

Både i Sollefteå och i Härnösand är allmännyttans hyreshöjningar nu klara. Och det blir rejäla höjningar redan från 1 april – ungefär fyra procent upp i snitt både för Solatums och för Härnösandshus hyresgäster. Helt i linje med kostnadsökningarna, menar Solatums vd Roger Lundin.

– Skit, tycker hyresgästen Katriina Pesonen – se och hör mer i klippet här.

Det är stigande priser på i stort sett allt – taxor för vatten och el, räntor och löner exempelvis – som är orsaken till den ovanligt stora hyreshöjningen inom Sollefteås kommunala bostadsbolag Solatum. Hyrorna stiger med i genomsnitt 3,7 procent från och med kommande månadsskifte.

– Det är den klart största höjningen sedan jag blev vd för fem år sedan. Och då hade vi ändå yrkat på betydligt mer, men Hyresgästföreningen hade ett mycket lägre bud så vi kunde till sist enas på vägen, säger Roger Lundin.

Nästa dubbel höjning

Tidigare år har hyreshöjningarna inom allmännyttan i Sollefteå legat på omkring två procent – lite drygt hälften alltså jämfört med årets uppräkning.

Vad hyresgästen Katriina Pesonen tycker om den väntande höjningen kan du höra i videon här ovan.

Härnösandshus är det andra kommunala bostadsbolaget i Västernorrland som satt nya hyror från och med 1 april. Där är ökningen ännu lite större: 3,99 procent.

Strandat

I de övriga kommunerna i länet går det trögare i förhandlingarna mellan allmännyttan och Hyresgästföreningen. Faktum är att i fyra kommuner – Örnsköldsvik, Kramfors, Sundsvall och Ånge – har förhandlingarna strandat och gått vidare till Hyresmarknadskommittén.

Den är ett partssammansatt organ med representanter både från allmännyttan och Hyresgästföreningen centralt, dit hyrestvister går för vidare förhandlingar om det inte går att komma överens lokalt.

– I Timrå är hyrorna heller inte klara ännu, men där tror jag att vi ganska snart kommer fram till en lösning, säger Hyresgästföreningens förhandlare Peter Sjöbom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.