Ida, 22, vikthånades av fotbollstränare i Sundsvall – fick springa intervaller framför resten av laget

Uppdaterad
Publicerad

När fotbollsmålvakten Ida Forsberg som 16-åring flyttade till Sundsvall för att elitsatsa vikthånades hon av tränare och tvingades springa intervaller framför resten av laget.

Miljön var så hård att hon till slut drabbades av ätstörningar.

– Eftersom jag bodde själv var det ingen som märkte om jag inte åt någonting på några dagar, säger hon.

Hon hade drömt om att bli fotbollsproffs sedan hon var liten knatte. Men drömmarna fick sig en rejäl törn för Sollefteåtjejen Ida Forsberg.

Redan som 16-åring fick hon höra att hon var för stor och att hon inte såg ut som en spelare som hörde hemma i laget.

– Jag hamnade i en elitmiljö med fotbollen och fick väldigt mycket skit för hur jag såg ut och jag är en sådan som inte backar, så jag sade ifrån och det gjorde nog det hela ännu värre, säger hon.

”Blir en framgångssaga”

Hon säger att hon drabbades av ätstörningar av flera olika slag – något som innebar att hon ibland inte åt på flera dagar. Något som hon nu också valt att gå ut och berätta om offentligt på sociala medier.

– Jag ser inte ut som en person som har ätstörningar. Är man redan liten och blir ätstörd, då hamnar man på sjukhus eller så syns det väldigt tydligt. Men jag som är lite större blir i stället en framgångssaga och folk säger att ”åh vad duktig du är”, säger hon.

Hör henne berätta om sina erfarenheter i videon.

Här svarar Sundsvalls DFF:s ordförande om tränarens vikthån mot Ida: ”Helt oacceptabelt”

Fakta ortorexi

I Sverige och i andra länder har ordet ortorexi blivit ett begrepp som betecknar fixering vid nyttig mat och/eller i kombination med överdriven och tvångsmässig träning.

Ortorexi är i den svenska sjukvården ingen egen diagnos, så lider man av ätstörningar och eller tvångsmässig träning så hamnar man under en befintlig diagnos såsom anorexi, bulimi, tvångssyndrom eller något som passar just den beskrivning man ger.

Tillståndet man hamnar i när man får i sig för lite näring, i kombination med att man tränar för mycket, kan få allvarliga konsekvenser på organen och läget kan tillslut bli livshotande. 

Källa: Riksföreningen mot ätstörningar Frisk & Fri och Kunskapscentrum för ätstörningar (KÄTS)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.