Foto: Christine Olsson / SCANPIX, Henrik Montgomery / TT

Idag öppnar samhället upp: ”Individen har fortsatt ett stort ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Idag upphör de flesta restriktioner för covid-19. Det innebär bland annat att serveringsställen kan ha öppet som vanligt, evenemang kan arrangeras utan deltagarbegränsningar och rådet om hemarbete till enskilda individer tas bort.

De som inte vaccinerat sig mot covid-19 rekommenderas fortsatt undvika trängsel och stora folksamlingar.

Folkhälsomyndigheten behåller även rekommendationen att stanna hemma om du är sjuk med symptom och även att vidta försiktighetsåtgärder för de som arbetar inom vård- och äldreomsorgen.

– Individen har fortsatt ett stort ansvar att inte föra smittan vidare genom att stanna hemma när man är sjuk med symtom på covid-19 och att vaccinera sig, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, i en artikel på deras hemsida.

Exempel på regleringar som upphör den 9 februari

Folkhälsomyndigheten har beslutat att upphäva alla föreskrifter under Lagen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 och Tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen. De innefattar bland annat att deltagarbegränsningar, krav på avstånd mellan sällskap, vaccinationsbevis samt att serveringsställen ska stänga kl. 23 upphör att gälla från och med den 9 februari. 

Allmänna råd och rekommendationer som upphör den 9 februari 

• Rådet till kollektivtrafik om att behålla turtäthet. 

• Rådet om munskydd vid trängsel i kollektivtrafik. 

• Rådet till alla enskilda som har möjlighet att arbeta hemma. 

• Råden till arbetsgivare. 

• Rådet till föreningar för kultur, idrott och fritid att avstå från att arrangera cuper och läger inomhus upphör. 

• Rekommendationen om delvis distansundervisning vid utbildning av vuxna.

Källa: folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet