Mats var ideell ledare – blev av med sin a-kassa

Uppdaterad
Publicerad

A-kassan vägrade betala ut pengar. Orsaken var Mats Hagljungs engagemang i bandyföreningen i Söråkers IF. Det blev fem månader utan en krona i ersättning.

Ödet som drabbade Mats Hagljung kan drabba många idrottsledare. Han lägger all sin lediga tid på bandyföreningen och har samtidigt suttit som ledamot i föreningens aktiebolag Söråkers Sportcenter AB.

Men i fjol, när han blev arbetslös kunde Mats Hagljung i Söråker inte ana att hans engagemang som idrottsledare skulle leda till. Det satte stopp för hans a-kassa. Han fick inte ut en krona under fem månader av arbetslöshet.

Prövas av domstol

Nu prövas hans fall av förvaltningsrätten.

– Det är en orimlig konsekvens av mitt föreningsarbete. Jag jobbar helt gratis i föreningen och om det här blir praxis kommer det att slå hårt mot hela idrottsrörelsen, berättar Mats Hagljung.

Han hamnade i kläm i regelverket. Problemet är hans engagemang i föreningens bolag.  Uppdraget var visserligen helt ideelt men enligt Unionens a-kassa kom han nu att betraktas som egenföretagare. Så står det i reglerna.

Bildade bolag

Söråkers IF bildade bolaget när de övertog bandybanan i samhället. Föreningen har kommunalt stöd till driften och har en anställd vaktmästare som sköter det praktiska. Bolaget var en förutsättning för kommunens stöd.

Han har nu fått ett nytt jobb men under fem månader betalade a-kassan inte ut en krona i ersättning. Dom pengarna har han fortfarande inte sett röken av.

– Det blev fem tunga månader för hela familjen. Vi levde på min frus lön och fick låna pengar av mina föräldrar och det kändes inte bra. Det var orättvist. Jag har betalt a-kasseavgiften i alla år, berättar han.

Principiellt viktig

Fallet har nu överklagats till förvaltningsdomstolen där han har stöd av LO-TCOs rättsskydd.

– Det är viktigt att a-kassans tolkning av reglerna prövas. A-kassan har gjort fel förr, säger Magnus Eriksson vid LO-TCO Rättsskydd.

– Vi kan inte se att det är någon skillnad på om aktiebolaget ägs av en förening, säger Anna Lena Leksell vid Unionens a-kassa. Är men ledamot i ett aktiebolag och deltar i beslutsfattandet är man att betrakta som företagare.

Mats Hagljungs situation är principiellt viktigt. Många idrottsföreningar driver sina egna anläggningar och många gör det i form av aktiebolag. Nu när varselvågen går fram genom Sverige riskerar många ideelt arbetande idrottsledare att hamna i samma situation.

– Mitt råd till andra som hamnar i samma situation är, hoppa av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer