Hör undersköterska Lotta Backlund om hur värmen drabbar de äldre. Foto: Eva Harström, SVT

Livsviktigt med vätska ofta för äldre i värmen

Publicerad

Värmeböljan slår hårt mot de äldre. På äldreboendet Gläntan i Fränsta står fläktarna stilla i allmänna utrymmen på Folkhälsomyndighetens rekommendation. Istället kör de AC-anläggningarna och de boende serveras dryck, glass och frukt.

Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att undvika fläktar i gemensamma utrymmen på grund av smittrisken under coronapandemin. På Gläntan står fläktarna stilla i allmänna utrymmen, men där har de istället luftkonditionering.

– Vi har två portabla AC-anläggningar, som vi har på boendet i de allmäna utrymmena, säger Lotta Backlund, undersköterska.

Över 30 grader varmt

Hon tycker att air condition borde finnas på alla äldreboenden.

– Absolut. Både för de boende och för personalen, säger hon.

På Gläntan sitter några av de boende ute i skuggan av träden, med fötterna i fotbad och serveras vattenmelon. Det är över 30 grader varmt. Ihållande värme under sommaren kan enligt Folkhälsomyndigheten leda till ökad dödlighet och en av riskgrupperna är äldre. De är känsliga för värme, eftersom de är sämre på att reglera temperaturen, och de känner inte lika tydligt att de är törstiga.

Viktigt att dricka mycket

– Det är jättviktigt att vi ger dem mycket att dricka, små mängder men ofta, säger Lotta Backlund.

För personalen, som bär skyddskläder och visir i coronatider, ställer också värmen till det.

– Det är svettigare än vanligt, men det är inte så mycket att göra åt det, säger Lotta Backlund.

Hör Lotta Backlund berätta om hur värmen drabbar de äldre i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.