Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Moa Åström, verksamhetschef, om hur arbetet kommer att förändras för att minska antalet omhändertagna barn. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Individ- och familjeomsorgen i Kramfors stärks – vill minska omhändertagandet av barn och unga

Uppdaterad
Publicerad

Kramfors kommun har idag 90 familjehemsplacerade barn och ungdomar, vilket är högre än riksgenomsnittet. Men med extra resurser vill man nu försöka vända trenden.

Nu har välfärdsnämnden i Kramfors kommun beslutat att göra en omställning genom att utöka antalet tjänster inom öppenvården, den hjälp föräldrar själv kan söka för stöd.

Mål att fler bor kvar hemma

Planen är att gå från omhändertagande av barn till att bli bättre på förebyggande insatser som gör att barn kan bo kvar hemma.

– Barn som får bo kvar hemma har inte lika hög risk för att hamna i kriminalitet, missbruk och arbetslöshet så den här förstärkningen ger oss en möjlighet att ge stöttning till föräldrar så tidigt som möjligt, säger Moa Åström som arbetar som verksamhetschef på individ- och familjeomsorgen i Kramfors.

– Vi är inne i en process nu och sedan så rekryterar vi just nu. Hur många nya anställda det blir kan jag inte säga i dagsläget, säger Moa Åström, verksamhetschef på individ-och familjeomsorgen i Kramfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.