Foto: RäddningstjänstenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Industribrand bröt elströmmen i Kramfors och Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

En industribrand i Utansjö mellan Härnösand och Kramfors orsakade ett stort strömavbrott som drabbade ett stort antal EON-kunder i kväll.

Vid 17.40-tiden larmades SOS Alarm om en brand i ett ställverk vid Utansjö bruk, mellan Härnösand och Kramfors. Branden fick omfattande konsekvenser.

Energibolaget EON tvingades bryta strömleveranserna till Härnösands energibolag, vilket drabbade ett stort antal kunder. Även i Kramfors blev många elkunder drabbade av strömavbrottet.

SOS Alarm uppger vid 19.30-tiden att branden kunnat släckas och att räddningstjänst lämnat industrin strax efter 19-tiden.

På kvällen har strömmen kunnat kopplas på igen och ur EON:s perspektiv fungerade det normalt igen.

Därför bröts strömmen

Björn Persson vid EON:s pressjour berättar att industrin i Utansjö har ett eget ställverk, som EON levererar ström till.

– I och med branden blev vårt ledningssystem påverkat. Det blev spänningsflukturationer på grund av det. Det gjorde att vi inte kunde leverera in till Härnösand, och även ett antal kunder i Kramfors var också utan ström.

Det handlar om cirka 6 000 kunder i Härnösand, och 3-4 000 kunder i Kramfors. EON levererar ström till energibolaget i Härnösand, vars kunder blev utan ström. Det rör sig inte om personer, utan kan vara exempelvis flerbostadshus. Så antalet drabbade invånare är högre än de nämnda antalet kunder.

”Vi är en stor leverantör”

Hur stor del av Härnösand drabbades?

– Vi är en stor leverantör till Härnösand. Hela tätorten drabbades med visst omliggande land också.

Det har varit många som påverkats?

– Ja, så har det varit. Det är bara att beklaga. Tyvärr, det är faktorer som vi inte rår över som orsakat detta. Så är vår verklighet, säger Björn Persson, EON:s pressjour.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.