Eva Nordberg på Sundsvalls mat & måltider menar att många elever som har allergier som vuxit bort fortfarande äter specialkost. Foto: Tiffany Lind/SVT

Inför skärpta krav på intyg för specialkost i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Var femte måltid inom skolan är idag specialanpassade i Sverige. Därför inför Sundsvalls kommun till hösten krav på intyg från en legitimerad läkare eller dietist.

Idag kräver Sundsvalls kommun intyg från hälso- och sjukvården gällande celiaki, som innebär att man inte tål proteinet gluten, och mjölkproteinallergi.

Kräver läkarintyg till hösten

Men till hösten kommer kommunen istället begära intyg från en legitimerad dietist eller läkare för samtliga medicinska orsaker, något som redan krävs i flera kommuner i länet. Det gäller exempelvis allergier eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Undantaget är laktosintolerans.

– Det är resurskrävande för det blir ju en manuell hantering kring varje specialkost. Vi måste därför försöka hitta en väg för att säkerställa att de elever som har behov är de som får specialkost också, säger Eva Nordberg, avdelningschef på Sundsvalls mat & måltider.

I Örnsköldsviks kommun krävs det däremot ett läkarintyg från barnkliniken. Där räcker det inte med ett intyg från en läkare på till exempel en vårdcentral.

Se klippet och hör Eva Nordberg från Sundsvalls kommun berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.