Inga Afrikamiljoner till Övik

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om ett rejält bakslag för förre SEKAB-Vd:n Per Carstedt – och en rejäl missräkning för skattebetalarna i Örnsköldsvik

Under flera år har Per Carstedt och hans bolag EcoEnergy försökt sy ihop en stor satsning på produktion av sockerrör och etanol i Tanzania.
Hela satsningen inleddes när förre Sekab-VD:n köpte kommunala Sekabs bolag i Tanzania och Mocambique för totalt 400:- kronor.

Sekab arvoderade sin avsatte chef för att leta rätt på en köpare till bolagen, vilket han också gjorde: sig själv.
Turerna kring just detta är för närvarande föremål för en granskning av Ekobrottsmyndigheten i Umeå.

SIDA såg som genombrottet

Ett genombrott för Carstedts sockerrörsatsning i östafrika tycktes inom räckhåll när det svenska biståndsorganet SIDA gav grönt ljus för lån, borgen och garantier på totalt 600 miljoner kronor för projektet.

En stor satsning, men en satsning med förhinder med markrättsliga tvister och miljömässiga invändningar. De planerade plantagerna hotade vattenförsörjningen i andra delar av landet, hävdade kritiker. Sockerrörsodling kräver stora mängder med vatten.

Men det avgörande skälet till att SIDA nu sätter stopp och väljer att avsluta sitt engagemang i projektet beror på att EcoEnergy INTE lyckats uppfylla ett av grundkraven – att leta rätt på ytterligare en stor finansiär till hela satsningen. 

170 miljoner till kommunen

Hittills har SIDA betalat ut 50 miljoner kronor – som säkerhet för ett lån, men vad som nu kommer att hända med dessa pengar är i nuläget oklart.

Mer klart står det däremot att skattebetalarna i Örnsköldsvik i och med beskedet därmed kan se  sig i månen efter någon återbetalning efter de kostsamma kommunala äventyren i Afrika, och det handlar om ett rejält belopp, totalt 170 miljoner kronor.

Kommunalrådet Glenn Nordlund (S) verkar närmast ha gett upp redan från början. 

”Vi hade ändå inte räknat med dessa pengar, och vårt fokus har inte legat på detta när det gäller att göra SEKAB till ett lönsamt bolag”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sekabaffären

Mer i ämnet