Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Västernorrlands regionråd är nöjd efter måndagens möte. ”Med tillförsikt ser jag fram emot ett fortsatt samarbete”, säger Glenn Nordlund. Foto: SVT

Inga löften när krisande regioner träffade civilministern

Uppdaterad
Publicerad

Inga löften om mer pengar, men regionrådet Glenn Nordlund (S) är ändå nöjd efter måndagens möte med civilministern.

Det blev inga löften om mer pengar, men regionrepresentanterna likväl som civilministern, var ändå nöjda med mötet.
– Det har varit bra samtal. Det här handlar om ett gemensamt ansvar mellan staten och regionerna om hur vi fortsatt ska kunna se till så att vi har bra förutsättningar för en välfärd i landet, säger Lena Micko.

Det var under måndagen som civilminister Lena Micko (S) träffade flera regionrepresentanter för att föra ett samtal kring den ekonomiska krisen som råder inom ett flertal regioner i landet.

Intresse för välfärdsfrågorna

Region Västernorrlands regionråd Glenn Nordlund (S) hade inte förväntat sig några utfästelser eller löften under dagens möte, men berättar att han tycker att det är bra att välfärdsfrågorna diskuteras på alla nivåer.
– Det var ett jättebra initiativ från civilministern. Det finns ett intresse för att diskutera hur statsbidragen ska utformas i framtiden, och det finns intresse för att lyssna på oss när vi pratar om kompetensförsörjning och liknande. Med tillförsikt ser jag fram emot ett fortsatt samarbete, säger Glenn Nordlund.

Behövs ett omställningsarbete

Många regioner har det väldigt tufft ekonomiskt enligt civilminister Lena Micko (S).
– Det är ett arbete som tar tid, att se till att vi kan säkra resurser till regionerna. Och det har ju regeringen nu tagit initiativ till med fem ytterligare välfärdsmiljarder. Varav en och en halv miljard kronor är till regionerna, säger Lena Micko och fortsätter:
– Vi är medvetna om att det framåt kommer behövas diskussioner om mer tillskott, men det behövs också ett omställlningsarbete. Det handlar om hur vi allt mer kan ställa om mycket av vården till nära vård. Om hur den specialiserade vården utvecklas, men framförallt också digitaliseringen och nya arbetssätt är aktuella frågor, säger Lena Micko.

Se klippet och hör regionråd Glenn Nordlund (S) och civilminister Lena Micko (S) berätta om mötet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer