Stockholmaren Anders Åberg valde Norrland och började redan 1980 bygga upp Mannaminne med sin fru Barbro i Nordingrå. Nyligen avled Åberg och nu ska framtiden för verksamheten avgöras. På Mannaminne trängs tunnelbanevagnar med norska hus, stridsflygplan och hyllningar till jordbruket.

Inga pengar till Mannaminne

Uppdaterad
Publicerad

Idag gav kulturminister Alice Bah Kunhke besked i frågan om Mannanminne, Anders Åbergs skapelse i Nordingrå. Men kulturministern var inte beredd att lova en krona för att garantera drift.

”Mannaminne” – anläggningen vid Höga Kusten som kanske enklast låter sig beskrivas som ett friluftsmuseum, har länge dragits med ekonomiska problem.  Nyligen avled konstnären Anders Åberg som tillsammans med sin fru Barbro byggde upp den unika anläggningen. 

Staten bör ta ansvar, menar C-riksdagsman

De ekonomiska problemen förvärrades när Landstinget i Västernorrland väsentligt skar ner det årliga driftsbidraget till verksamheten för ett par år sedan.  Nu är det lite av vinna eller försvinna för Mannaminne,  och under tisdagen ville Emil Källström (C) , ha besked från kulturministern om hon är beredd att ta ansvar för Mannaminnes framtid.

Mannaminne

I dagens interpellationsdebatt krävde Källström att staten antingen tar ett huvudansvar för museet eller höjer det årliga statliga kulturstödet till länet för att möjliggöra en fortsatt drift av museéet.

”En fråga för regionen”

Men han fick litet eller snarare noll och intet gehör hos kulturministern.

– Det här är en regionalpoltisk fråga, svarade Alice Bah Kunhke som betonade vikten av att staten inte lägger sig i beslut som ska fattas på regional nivå. 

Några statliga pengar ville hon definitivt inte avsätta.

Ingen lösning

Västernorrlänningarna har fått tillräckligt, tycktes hon mena och avfärdade katergoriskt alla invändningar från Källström om ekonomisk snedfördelning och menade att invånarna i Västernorrland per capita får del av ett större kulturbidrag än svensken i snitt.

Så, för att sammanfatta saken – några statliga pengar för att rädda Mannanminne, det blir det inte.

Alls.

En lösning för hur Anders Åbergs skapelse ska leva vidare, den får nu sökas någon annanstans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mannaminne

Mer i ämnet